Πολιτισμός
Υλοποιημένο
Ερευνητικό

MuBot
MuseumBot – Έξυπνος ξεναγός σε Μουσεία
Έτος υλοποίησης
2023

Ρόλος
Συντονιστής

Φορέας έργου
Αιγαίου Solutions A.E.
Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΕΤΑΜ Ανώνυμη Εταιρία Συμβουλευτικών και Μελετητικών Υπηρεσιών

Τοποθεσία
Ηράκλειο Κρήτη

Καθώς περιηγείσαι στις αίθουσες ενός μουσείου…απορροφημένος από τον όγκο πληροφοριών που σου παρέχει ….ξαφνικά σου δίνεται η δυνατότητα να συνδιαλέγεις με ένα έκθεμα και να μάθεις την προσωπική του ιστορία! Πως;….με την βοήθεια του MuBot!
Το MuBot είναι ένα έξυπνο chatbot, που χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες της εποχής (Machine Learning & AI), σου δίνει την δυνατότητα όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα έκθεμα ενός Μουσείου να συνομιλείς με αυτό, με την χρήση του κινητού σου τηλεφώνου. Μπορείς να σκανάρεις ένα QR code, να ενεργοποιησείς το chatbot του εκθέματος, να κάνεις ερωτήσεις μέσω κειμένου ή μέσω μικροφώνου και να λαμβάνεις ακουστικές ή γραπτές απαντήσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να μιλάει σε πραγματικό χρόνο με το έκθεμα και ταυτόχρονα να βλέπει φωτογραφίες, βίντεο και άλλο πολυμεσικό περιεχόμενο. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου σχεδιάστηκε επίσης ένα εργαλείο διαχειρίσης και δημιουργίας ψηφιακών βοήθών, που θα δώσει στο μέλλον στα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς την δυνατότητα να φτιάξουν τα δικά τους chatbot!

Το έργο με κωδικό ΚΡΗΡ3-0026737 υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης 1.b.3 «Έρευνα και ανάπτυξη από ΜΜΕ, σε τομείς της RIS3Crete» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020», και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, ΕΣΠΑ 2014-2020.

Μετάβαση στο περιεχόμενο