Ιστορία
Υλοποιημένο

Ψηφιακά μνημεία και τεκμήρια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο
Ψηφιακά μνημεία και τεκμήρια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο
Έτος υλοποίησης
2023

Ρόλος
Ανάδοχος

Φορέας έργου
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Τοποθεσία
Χανιά

Με την ολοκλήρωση του έργου «Ψηφιακά μνημεία και τεκμήρια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο», τόσο οι επισκέπτες στα τρία Μουσεία του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος” (στη Χαλέπα, στο Θέρισο και τις Μουρνιές), όσο και οι απομακρυσμένοι επισκέπτες, μπορούν μέσω καινοτόμων εφαρμογών που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου να έχουν μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία εξερεύνησης των Μουσείων και των Συλλογών του Ιδρύματος.
Ξεχωρίζει η εφαρμογή «Οι απόπειρες κατά του Βενιζέλου», στην οποία με τρόπο βιωματικό και με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών (VR συσκευές εικονικής πραγματικότητας), οι επισκέπτες της Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να μάθουν πληροφορίες που αφορούν τις δολοφονικές απόπειρες κατά του Ελ. Βενιζέλου, αλλά να εισέλθουν σε ένα εικονικό περιβάλλον το οποίο τους επιτρέπει να βιώσουν τα γεγονότα και να κατανοήσουν περισσότερα για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής στην οποία διαδραματίζονται. Η εφαρμογή απέσπασε το Χρυσό βραβείο των Tourism Award 2024, στην κατηγορία Dark Tourism.

Το έργο «Ψηφιακά μνημεία και τεκμήρια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο», υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Μετάβαση στο περιεχόμενο