Ο ακαδημαϊκός Γεώργιος Αμαργιανάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές και δασκάλους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθηγητής της εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1984 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το 1990 μετακλήθηκε από το νεοσύστατο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, όπου υπηρέτησε ως καθηγητής Εθνομουσικολογίας ως τον θάνατό του, ενώ εξελέγη και πρόεδρος του τμήματος.Η έρευνα και το συγγραφικό του έργο επικεντρώθηκε στην εθνομουσικολογία και την ιστορία της μουσικής, από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο ως τις μέρες μας, ενώ κατάφερε να συγκεντρώσει και διασώσει ένα μεγάλο μουσικό – ιστορικό αρχείο.
Ανάμεσα στα περιεχόμενα του αρχείου του ξεχωρίζουν ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών και συναυλίες. Κυρίως όμως η παραδοσιακή μουσική της Κρήτης αποτέλεσε το βασικό ερευνητικό ενδιαφέρον του Γιώργου Αμαργιανάκη. Σημαντικός αριθμός από το αρχειακό υλικό καταγράφει στιγμές από τη ζωή του Πανεπιστημίου Κρήτης στη νεαρή του τότε ηλικία (συνέδρια, συνεδριάσεις διοικητικών οργάνων, διαλέξεις, ερευνητικά προγράμματα, μαθήματα, φοιτητικές θεατρικές παραστάσεις). Η όλη συλλογή αποτελεί αδιάψευστο καθρέπτη της πολύπλευρης μουσικής ζωής της Κρήτης τη συγκεκριμένη περίοδο, στην οποία το Πανεπιστήμιο διατηρούσε ένα σημαντικό, αν όχι ηγετικό, οργανωτικό ρόλο.
Στο πλαίσιο του έργου,«Ψηφιοποίηση και εφαρμογές προβολής του αρχείου του Γιώργου Αμαργιανάκη (παραδοσιακή μουσική της Κρήτης)», κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική η ανάπτυξη όλων των απαραίτητων μηχανισμών για την ψηφιακή αποτύπωση του ακουστικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Κρήτης και η διάχυση του ψηφιακού περιεχομένου του στο ευρύ κοινό, με τη χρήση υψηλών προδιαγραφών ψηφιακών υπηρεσιών πληροφόρησης, τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) και ανάδειξης πολιτιστικού περιεχομένου.
Αναλυτικότερα:
- Θα ψηφιοποιηθεί και θα διασωθεί το πλούσιο ακουστικό αρχείο που περιλαμβάνει αναλογικές κασέτες ήχου, μπομπίνες, κασέτες dat και άλλο σημαντικό υλικό που υπάρχει στα αρχεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και που αποτυπώνει τη σύγχρονη Πολιτιστική Ιστορία της Κρήτης γενικότερα μέσα από τη πολυσχιδή δραστηριότητα του καθηγητή στα Πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
- Θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακής προβολής του Αρχείου, μέσω του οποίου θα παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, βιωματικής προσέγγισης της πληροφορίας, εκπαιδευτικής αξιοποίησής της και διάχυσης του περιεχομένου μέσω πολλαπλών καναλιών πληροφόρησης.
- Επιπλέον, θα υλοποιηθεί μία σειρά καινοτόμων εφαρμογών προβολής του υλικού με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας που θα διαδράσουν το υλικό με τους χρήστες του αρχείου αλλά και θα το αξιοποιήσουν και θα είναι συμπληρωματικές με τις υφιστάμενες υποδομές και εφαρμογές της βιβλιοθήκης του Π.Κ.