Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και η μοναδική Δημόσια στην Κρήτη. Στα εξήντα και πλέον χρόνια της λειτουργίας της, η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Σήμερα οι συλλογές της φτάνουν τους 200.000 τόμους βιβλίων, στους οποίους πρέπει να προστεθούν περί τους 10.000 τόμους περιοδικών, καθώς και ένα πλούσιο αρχείο τοπικών και αθηναϊκών εφημερίδων. Εξυπηρετεί κάθε χρόνο περίπου 30.000 χρήστες, ενώ το δανειστικό της τμήμα, που αριθμεί 15.000 ενεργά μέλη, πραγματοποιεί πάνω από 37.000 δανεισμούς το χρόνο.
Το έργο «Ψηφιοποίηση και Προβολή του Αρχείου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου» αφορά στην ψηφιοποίηση και προβολή με τεχνολογίες αιχμής του αρχείου, κυρίως εφημερίδων και περιοδικών, που φυλάσσονται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου.
Επιπλέον, περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση της «Μελέτης προστασίας και αναδείξεως της παλαιάς πόλεως Ρεθύμνης», των καθηγητών Ν. Κ. Μουτσόπουλου και Γ. Δ. Ζέρβα (Θεσσαλονίκη 1973), που βρίσκεται στην κατοχή του Δήμου Ρεθύμνου.
Όλα τα αρχεία διαθέτουν όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για την ψηφιοποίηση και προβολή τους. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια με τους στόχους του ΠΕΠ Κρήτης 2014 – 2020 ως προς τη διαχείριση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας.
Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται:
- Η πρόσβαση στο περιεχόμενο από άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Βελτίωση των δεξιοτήτων των χρηστών στις νέες τεχνολογίες και κατάρτιση νέων εργαζομένων στη διαδικασία ψηφιοποίησης τεκμηρίων. Η εμπειρία που θα αποκτηθεί κατά την διάρκεια των διαφόρων φάσεων υλοποίησης του έργου, θα είναι πολύτιμη για τους ανθρώπους του φορέα και θα τους δώσει την δυνατότητα να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, που αφορούν στην διαχείριση των Αρχείων ακόμα περισσότερο.
- Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρόσβασης στο περιεχόμενο της βιβλιοθήκης από την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Κοινότητα δίνοντας έμφαση στις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις της.
- Αύξηση της συμμετοχής των χρηστών και της επισκεψιμότητας της Βιβλιοθήκης, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διάχυση του περιεχομένου και της γνώσης που υπάρχει.
- Δυνατότητα παραγωγής επιπλέον γνώσης από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα με χρήση ενός συμμετοχικού μοντέλου αλληλεπίδρασης με τη Βιβλιοθήκη.
Με την υλοποίηση του έργου τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά και αφορούν:
- Στην ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της περιοχής.
- Στην παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων σε πολυμεσικό περιβάλλον.
- Στην προσέλκυση νέων τουριστών και ενίσχυση της οικονομικής ζωής της περιοχής.