Το έργο μέσα από εφαρμογές και σύγχρονα εργαλεία στοχεύει στην τοπική αειφόρο ανάπτυξη του Αμαρίου και του Κεντρικού Ρεθύμνου γενικότερα, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στη δημιουργία κινήτρων, μέσω πρωτότυπων συστημάτων που θα ανταποδίδουν την εμπλοκή του επισκέπτη, στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, στη δημιουργία ευκαιριών για νέα επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει σειρά δράσεων, που θα καταστήσουν το Αμάρι φιλικότερο για τον επισκέπτη, ψηφιακά αναβαθμισμένο και ενημερωτικά πληρέστερο. Το έργο, μέσω των καινοτόμων δράσεων του, θα δώσει υπεραξία στην περιοχή, δημιουργώντας κίνητρα επίσκεψης, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την απασχόληση και την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Βασικές δράσεις του έργου – Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει τις κάτωθι βασικές δράσεις:
Εφαρμογή AMARIAPP – Δημιουργία του πρώτου ζωντανού Μουσείου Φύσης της περιοχής.
Η εφαρμογή αυτή αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο – ομπρέλα, που δίνει στον επισκέπτη της περιοχής πρόσβαση σε ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο έκτασης 277 χλμ, παρέχοντάς του δωρεάν ποικίλες πληροφορίες ιστορικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα είναι δωρεάν για όλους και θα παρέχονται όλα τα κίνητρα για επανείσοδο και επίσκεψη στην περιοχή. Μέσω τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας augmentedreality και με τη χρήση ενός κινητού ή ενός tablet, ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει ενημέρωση για μέρη/σημεία φυσιολατρικού – περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Έμφαση θα δοθεί στην προβολή του Φυσικού Περιβάλλοντος όπου το Αμάρι ενδεικτικά διαθέτει:
- Την περιοχή Natura που περιλαμβάνεται στα όρια του Δήμου
- Την τεχνητή λίμνη των Ποταμών που έχει χωρητικότητα 23 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, και μέσω των δράσεων του προτεινόμενου έργου θα υποστηρίξει την προσπάθεια του Δήμου να γίνει ένας σπουδαίος υδροβιότοπος στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Ήδη, πολλά είδη πτηνών και ζώων έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην περιοχή. Επίσης, γίνεται ολοένα και περισσότερο γνωστό στους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι έρχονται για να θαυμάσουν το καταπράσινο τοπίο.
- Τις διαδρομές του Ψηλορείτη – μονοπάτια του Ψηλορείτη
- Τα Φαράγγια Πατσού και Πλατανίων
- Μία Διαδρομή από τη χωροθέτηση του φράγματος Πλατύ ποταμού, έως το Νότο (Αγία Γαλήνη)
- 3 διαδρομές – Μονοπάτια για Κέντρος (Άνω Μέρος, Μέρωνα, Γερακάρι) και 1 για Σάμιτο
- Σύνδεση με αντίστοιχες δράσεις του Γεωπάρκου Ψηλορείτη μέσω της ΟΧΕ Unesco.
Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικής εφαρμογής σε οθόνη αφής παιγνιώδους μάθησης (playfullearning) για την αύξηση της επισκεψιμότητας από σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως και ανθρώπους τρίτης ηλικία