Ψηφιακές Πολιτιστικές και Τουριστικές Διαδρομές στη Χίο:
H Περίπτωση του Κάμπου
Το έργο
Ο Κάμπος, μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Χίου, συνιστά ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο, όπου συνδυάζεται αρμονικά το εξαίρετο φυσικό τοπίο με ιδιαίτερα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Τόπος κατάφυτος από περιβόλια εσπεριδοειδών, διάσπαρτος με παλιά αρχοντικά σπίτια, 6 μόλις χλμ στα Νότια της πόλης της Χίου. Ο Κάμπος έχει κηρυχθεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός», προστατευόμενος από το ΥΠ.ΠΟ.Τ.
Φιλοξενώντας 38 Βυζαντινές Εκκλησίες και πολλά αρχοντικά (64 από αυτά έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού) μυεί τον επισκέπτη στην αρχοντιά και τον πλούτο που διέθετε η Χίος χάρη στο εμπόριο και τη ναυτιλία. Η πρόταση προβλέπει στη δημιουργία ενός δικτύου ψηφιακών πολιτιστικών – Τουριστικών διαδρομών της Χίου με επίκεντρο τον Κάμπο και την προβολή μέσω διαδικτύου, μίας εφαρμογής για φορητές συσκευές όπου με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας αλλά και τρισδιάστατων εικονικών αναπαραστάσεων θα ξεδιπλωθεί με ψηφιακό τρόπο η ιστορία του κάμπου και θα προβληθούν τα τοπικά προϊόντα του όπως το μανταρίνι και τα άλλα εσπεριδοειδή που παράγει η περιοχή. Θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα προσωποποιημένης ξενάγησης και καθοδήγησης επισκεπτών με χρήση αφενός τεχνολογιών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (augmented reality – AR) για εμπλουτισμό περιεχομένου και αφετέρου τεχνολογιών εγγύτητας για δημιουργία εξατομικευμένων προτάσεων διαδρομών ανά επισκέπτη για την περιοχή του Κάμπου.
Στόχοι του προτεινόμενου έργου είναι:
η καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του πλούσιου υλικού από ειδικούς και η διάθεσή του στην επιστημονική κοινότητα, κατά τρόπο άμεσο, έγκριτο και επιστημονικά ασφαλή,
η παρουσίαση της διαχρονικής αξίας της περιοχής του του κάμπου, της σημασίας του για την καθημερινή ζωή της Χίου ανά τους αιώνες και του τρόπου επανένταξης και επαναπροσδιορισμού του στον σύγχρονο κοινωνικό ιστό της πόλης.
η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών διάχυσης ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου στους πολίτες και η δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιών εικονικής πραγματικότητας για τη γνωριμία και ανάδειξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς με επίκεντρο τον κάμπο,
Η παρούσα πρόταση συνάδει απόλυτα με τις προτεραιότητες της Στρατηγικής Έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα στις δράσεις του ηλεκτρονικού Πολιτισμού στον θεματικό άξονα 3 Τουρισμός – Φύση – Πολιτισμός και στο Θεματικό Στόχο 2: Βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Το έργο περιλαμβάνει τα παρακάτω πακέτα εργασίας:
ΠΑ 1: Συλλογή – Τεκμηρίωση υλικού
ΠΑ2: Ψηφίοποίηση – Ψηφιακή επεξεργασία υλικού
ΠΑ3: Δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων
ΠΑ4: Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου – Δημιουργία πύλης ανάδειξης
ΠΕ5: Εφαρμογή ψηφιακής περιήγησης και σήμανσης στα αξιοθέατα του Κάμπου
ΠΑ6: Εφαρμογή δικτυακής εικονικής περιήγησης στον κάμπο
ΠΑ 7: Προμήθεια – εγκατάσταση εξοπλισμού
ΠΑ8: Μετάφραση στα Αγγλικά
ΠΑ 9: Εκπαίδευση – Πιλοτική λειτουργία
ΠΑ 10: Δημοσιότητα έργου – επαυξημένος χάρτης του Κάμπου