Η Λήμνος διαθέτει μια σειρά γεωτόπων που αντανακλούν την πολύπλοκη γεωιστορική εξέλιξη του νησιού και γενικότερα της περιοχής του ΒΑ Αιγαίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το Απολιθωμένο Δάσος της Λήμνου που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο καθώς και οι ηφαιστειακοί γεώτοποι του νησιού.
Οι γεώτοποι αποτελούν τις θέσεις που τεκμηριώνουν την γεωιστορική εξέλιξη μιας περιοχής. Η γεωλογική δομή της Λήμνου συγκροτείται από δύο κύριες ομάδες σχηματισμών:
- Α. Την μολασσική ακολουθία κλαστικών αποθέσεων ηλικίας Ανώτερου Ηωκαίνου κατωτέρου Ολιγοκαίνου
- Β. Τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς ηλικίας Ανωτέρου Ολιγοκαίνου-Κατωτέρου Μειοκαίνου.
Οι νεώτεροι σχηματισμοί περιλαμβάνουν Πλειστοκαινικές αποθέσεις παράκτιων ασβεστιτικών ψαμμιτών και Ολοκαινικές αλλουβιακές αποθέσεις και άμμους.
Κατά την περίοδο Ανώτερου Ηωκαίνου κατωτέρου Ολιγοκαίνου η περιοχή της Λήμνου χαρακτηρίζεται από την απόθεση τουρβιδιτών που υπόκεινται απόθεσης υφαλοκρηπίδας συνεχίζοντας μια προς τα πάνω γενική πτώση της στάθμης της θάλασσας. Η τάση αυτή σε συνδυασμό με τους πολύ μικρούς μέσους ρυθμούς ιζηματογένεσης στην Λήμνο υποδηλώνει ότι η περιοχή επηρεάστηκε κυρίως από την τεκτονική και όχι από τις διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσα (Μαραβέλλης, et al., 2007)
Η ψηφιακή ανάδειξη και σήμανση των γεωτόπων της Λήμνου θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό εργαλείο εξειδικευμένης προώθησης/προβολής ποιοτικού τουρισμού αλλά και ως «αναπτυξιακού επιταχυντή» του Τουρισμού και του Πολιτισμού της Λήμνου και του Βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και ειδικότερα του Γεωτουρισμού.
Ως Γεωτουρισμός ορίζεται ο τουρισμός ο οποίος διατηρεί και ενισχύει την τοπική ταυτότητα λαμβάνοντας υπόψη τη γεωλογία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την αισθητική, την κληρονομιά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο Γεωτουρισμός βασίζεται στο γεωλογικό και γεωμορφολογικό περιβάλλον και αφορά στην περιήγηση σε περιοχές ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος (σε θέσεις γεωλογικών και γεωμορφολογικών μνημείων και σχηματισμών, απολιθωματοφόρες θέσεις, απολιθωμένα δάση, γεωμορφές, καρστικές δομές, σπήλαια και φαράγγια, αμμοθίνες, ακτές καθώς και σε κάθε άλλη μορφή γεώτοπου).
Κατα την υλοποίηση του έργου θα ολοκληρωθούν οι ακόλουθες δράσεις:
- Στην προβολή, παρουσίαση και παραγωγή πληροφοριακού, εκπαιδευτικού και διαδραστικού υλικού – Δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών με τεχνολογίες αιχμής.
- Στην ανάπτυξη μίας εφαρμογής για κινητές συσκευές (Android, iOS) ψηφιακής περιήγησης η οποία θα χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές τεχνολογίες αιχμής (AR – Επαυξημένη πραγματικότητα) για να παρέχει ψηφιακό περιεχόμενο στους χρήστες – τουρίστες.
- Την δημιουργία ενός Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης για το Απολιθωμένο Δάσος και τους Γεωτόπους της Λήμνου στο Ρουσσοπούλι που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού (περιπατητικός τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, γεωτουρισμός, αγροτουρισμός, εκπαιδευτικός τουρισμός κλπ).