MemoBot: Συνομιλώντας με τον Νίκο Καζαντζάκη
Αντικείμενο του έργου
Συνοπτικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα που θα έχει η χρήση της πλατφόρμας MemoBot από τα μουσεία και άλλους οργανισμούς είναι τα ακόλουθα:
Για την επιχείρηση:
- Βελτίωση της θέσης της στην αγορά του Πολιτισμού με την προώθηση ενός νέου καινοτόμου προϊόντος.
- Περαιτέρω διεύθυνση του πελατολογίου της σε άλλα Μουσεία και Πολιτιστικούς οργανισμούς, στην Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Δημιουργία νέας προστιθέμενης αξίας από την συνεργασία με το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του Παν. Αιγαίου και υλοποίηση νέων ερευνητικών προγραμμάτων σε ανταγωνιστικά calls στην Ελλάδα (ΓΓΕΤ πρόγραμμα Ερευνώ Καινοτομώ – Δημιουργώ) και στο εξωτερικό (πρόγραμμα Horizon).
Για το μουσείο – πολιτιστικό οργανισμό
- Αύξηση της επισκεψιμότητας του μουσείου και κατά συνέπεια των εσόδων μέσα από τα εισιτήρια εισόδου.
- Αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας του μουσείου και κατά συνέπεια μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών στο ίδιο το μουσείο
- Συλλογή ποιοτικών δεδομένων της επίσκεψης των χρηστών μέσα από την χρήση της εφαρμογής και αξιοποίηση τους στην αναδιαμόρφωση των εκθέσεων και των πολιτικών προσέλκυσης νέων επισκεπτών
- Αναβάθμιση των παρεχόμενών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες με την χρήση τεχνολογιών αιχμής που ενισχύουν το προφίλ του μουσείου στην Ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά.
Για την τοπική κοινωνία
- Εύκολη πρόσβαση του κοινού μέσω της πλατφόρμας και των εφαρμογών που θα την συνοδεύουν σε επιλεγμένα εκθέματα και ενδιαφέρουσες ιστορίες.
- Εκπαιδευτική διάσταση της εφαρμογής MemoBot και κατά συνέπεια ανάπτυξη του ενδιαφέροντος της μαθητικής κοινότητας για το μουσείο.
- Δημιουργία μιας νέας σχέσης και νοοτροπίας ανάμεσα στα μουσεία και το κοινό. Τα μουσεία γίνονται χώροι δράσης και αλληλεπίδρασης, αποβάλλοντας τον ακαδημαϊσμό και την στείρα έκθεση. Οι χρήστες συνομιλούν με ποικίλους τρόπους με τα εκθέματα και μαθαίνουν την ιστορία τους.
Ενότητα εργασίας 1: Προδιαγραφές συστήματος και σχεδιασμός πιλοτικής δράσης
Η ΕΕ1 διακρίνεται στις δράσεις – παραδοτέα:
- ΠΕ1.1: Συντονισμός έργου,
- ΠΕ1.2: Προδιαγραφές και Αρχιτεκτονική Συστήματος, Τεχνικές Απαιτήσεις – πρώτη έκδοση,
- ΠΕ1.3: Προδιαγραφές και Αρχιτεκτονική Συστήματος, Τεχνικές Απαιτήσεις – δεύτερη Έκδοση,
Ενότητα εργασίας 2: Πλατφόρμα ανάπτυξης έξυπνων διαδραστικών ψηφιακών ξεναγών
Στο τμήμα αυτό θα δημιουργηθεί με την χρήση διαφόρων προηγμένων τεχνολογιών η βασική πλατφόρμα διαχείρισης και επεξεργασίας ψηφιακών πολιτιστικών δεδομένων και γνώσεων οπού θα παρουσιάζονται όλα όσα αφορούν την δημιουργία ενός έξυπνου Bot για μουσεία, ενός MemoBot. Η πλατφόρμα Θα βασίζεται σε ένα back-end που θα συνθέτει το front-end το οποίο θα παρουσιάζει με responsive design τα επιμέρους θέματα του MemoBot.
Τα κύρια υποσυστήματα – επι μέρους παραδοτέα της πλατφόρμας συνοψίζονται στα ακόλουθα:
- ΠΕ2.1.: Υποσύστημα εισαγωγής και επεξεργασίας πολυμεσικών δεδομένων
- ΠΕ2.2.:Υποσύστημα εισαγωγής και επεξεργασίας αρχείων τρισδιάστατής εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας
- ΠΕ2.3.: Υποσύστημα μηχανικής μάθησης με ερωτήσεις και απαντήσεις
- ΠΕ2.4.: Υποσύστημα αλγορίθμων και έτοιμων βιβλιοθηκών
- ΠΕ2.5.: Υποσύστημα εξαγωγής αρχείων chatbot
Ενότητα εργασίας 3: Δημιουργία εφαρμογής Memobot για κινητές συσκευές
Η εφαρμογή bot που θα δημιουργείται από κάθε μουσείο ή πολιτιστικό οργανισμό στο προηγούμενο πακέτο εργασίας θα μπορεί να χρησιμοποιείται μέσα από διάφορά κανάλια προβολής, όπως η ιστοσελίδα του μουσείου ή το facebook Messenger του μουσείου ή κάποιο άλλο chat σύστημα που παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας και υποστήριξης ενός έξυπνου bot ή ακόμα και από συστήματα και εφαρμογές VR/AR και MR. Παραδοτέα:
- ΠΕ3.1.: Εφαρμογή σε iOS & Android
Ενότητα εργασίας 4: Εφαρμογή περιήγησης με ένα VR Bot
Η εφαρμογή VR Bot του Memobot θα αξιοποιεί όλη την υποδομή της πλατφόρμας μηχανικής μάθησης του bot. Όλα τα δεδομένα ερωτώ-απαντήσεων θα εισάγονται μέσα στο δημιουργημένο VR κόσμο. Ο ίδιος ο Καζαντζάκης σε ρόλο ξεναγού θα μπορεί να ξεναγεί τους χρήστες στις διάφορες φάσεις της ζωής του μέσα από την Virtual Reality Εφαρμογή.
- ΠΕ4.1.: Εφαρμογή για συσκευές VR Headsets
Ενότητα Εργασίας 5: Mixed Reality – Augmented Reality Bot
Η εφαρμογή Περιήγηση με τον Καζαντζάκη, θα δημιουργηθεί σε ερευνητικό – πιλοτικό επίπεδο και θα πρόκειται για μια παραλλαγή της προηγούμενης εφαρμογής που θα αξιοποιεί τις τεχνολογίες Augmented και Mixed Reality. Οι εφαρμογές αυτές απαιτούν υψηλό επίπεδο τεχνολογικής καινοτομίας και υποδομής, αλλά ακόμα και ο σχεδιασμός και η πιλοτική εφαρμογή μέρος τους θα αποτελέσει το έναυσμα για μια διαφορετική βιωματική μουσειακή εμπειρία.
- ΠΕ5.1.: Εφαρμογή για MR Headsets – Περιήγηση με τον Καζαντζάκη
- ΠΕ5.2.: Εφαρμογή για MR Headsets – Συνομιλώντας με τον Καζαντζάκη
Ενότητα εργασίας 6: Μελέτη σκοπιμότητας και αξιοποίησης – Δημοσιότητα
Η έκθεση σκοπιμότητας θα διερευνήσει πλήρως τους φραγμούς εισόδου και το επίπεδο κινδύνου για την ανάπτυξη της πλατφόρμας και τη διείσδυσή της στην αγορά. Επίσης, το πλεονέκτημα της κατοχής άδειας για την ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος MemoBot στο Μουσείο Καζαντζάκη είναι κρίσιμο, καθώς εάν το MemoBot και οι εφαρμογές που το συνοδεύουν λειτουργήσουν αποτελεσματικά, άλλα μουσεία θα εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τη χρήση της υπηρεσίας.
- ΠΕ6.1.: Μελέτη σκοπιμότητας
- ΠΕ6.2: Δημοσιότητα έργου